COVID-19 & Zeilkamp

In verband met het COVID-19 virus hebben wij helaas moeten besluiten de kampen van 2020 niet door te laten gaan. Lees hieronder verder voor toelichting over ons besluit.

 

Waarom gaan de zeilkampen niet door? 

In de afgelopen maanden hebben wij het nieuws over het coronavirus en de adviezen van het RIVM nauwlettend in de gaten gehouden. Ons streven is altijd geweest om de zeilkampen deze zomer wel door te laten gaan. Met name omdat we denken dat juist in deze tijd, na veel weken thuiszitten, een week op het water iedereen goed zal doen.  


Toen de versoepelingen van de maatregelen werden aangekondigd begin mei, zagen we mogelijkheden om de kampen door te laten gaan. Kinderen tot 18 jaar mogen immers (vanaf 1 juli) weer buiten sporten en hoeven geen 1,5 meter afstand meer van elkaar te houden. Daarnaast zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen vanaf 15 juni weer geopend. 


Maar het probleem is de 1,5-meter-afstand-regel. Die zal nog altijd moeten worden nageleefd tussen deelnemers en stafleden. En dat zal hoe dan ook problemen op gaan leveren op de boot en in en rondom het kampgebouw. Daarom maakt deze regel een zeilkamp deze zomer ondenkbaar. 

Maar dankzij een goedgekeurd veiligheidsprotocol kunnen veel zomerkampen doorgaan, waarom zeilkamp dan niet? 

 

 

Deze week heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) inderdaad een veiligheidsprotocol goedgekeurd voor zomerkampen. Helaas biedt dit protocol voor de zeilkampen van de P.J. niet voldoende houvast om de kampen op een veilige (en praktische) manier door te laten gaan.  


Een aantal punten uit het protocol lichten we je toe: 

 • Jongeren tot 18 jaar en de begeleiders moeten binnen altijd 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dit is vanwege de grootte van onze accommodaties niet praktisch uitvoerbaar. Bijvoorbeeld tijdens het eten, spellen of andere gezamenlijke momenten kunnen wij de 1,5 meter afstand niet garanderen.
   

 • Buiten hoeven jongeren tijdens sport- en spelactiviteiten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar helaas kunnen we vanwege het weer en de ruimte niet garanderen dat alle gezamenlijke activiteiten buiten kunnen plaatsvinden. Stafleden moeten altijd 1,5 meter afstand houden, en dat zal bij spelactiviteiten ook niet gaan.
   

 • Buiten het kampterrein dienen jongeren en begeleiders onderling altijd 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Vanaf het moment dat wij een zeilboot instappen zijn wij ‘buiten ons kampterrein’ en moeten we dus altijd 1,5 meter afstand houden. Dit zal op de zeilboten die wij gebruiken niet gaan.
   

 • In de slaapvertrekken moeten jongeren tot 18 jaar altijd op 1,5 meter afstand van elkaar liggen. De kamers in onze accommodaties zijn hier niet groot genoeg voor: de bedden staan op minder dan 1,5 meter uit elkaar. Helaas zijn er niet voldoende extra slaapvertrekken om de deelnemers op voldoende afstand van elkaar te laten slapen.

We hebben nagedacht over een aangepast kamp maar zijn van mening dat dat niet ten goede zal komen aan de sfeer en het echte P.J.-gevoel. Dat vinden we zonde. Daarnaast willen we geen onnodige risico’s lopen voor de deelnemers, onze vrijwilligers en voor familieleden en andere thuisblijvers.  


Daarom hebben we in overleg met het Ichthus College Kampen, gemeente Kampen en gemeente Súdwest Fryslân besloten dat het niet verantwoord is om in tijden van een pandemie op zeilkamp te gaan.

Wat betekent dit financieel voor mij?

 

 

Natuurlijk hebben jullie recht op teruggave van het volledige kampbedrag. Maar we kunnen ook het plekje dat jullie bemachtigd hebben voor dit jaar, doorschuiven naar volgend jaar.  


Dat betekent dat jullie in november, als de inschrijvingen weer opengaan, automatisch op de lijst staan. Het kampgeld wordt dan als het ware doorgeschoven, die hoeven jullie niet opnieuw te betalen.  


De kampdata voor volgend jaar zijn:

 

 • PJ2: 14 tot 21 augustus (Let op! Dit is in 2021 het kamp voor kinderen die nu in klas 1 zitten)
   

 • PJ3: 7 tot 14 augustus (Let op! Dit is in 2021 het kamp voor kinderen die nu in klas 2 zitten)
   

 • PJ4+: 31 juli tot 7 augustus (Let op! Dit is in 2021 het kamp voor kinderen die nu in klas 3 of hoger zitten) 


Jullie kunnen dus kiezen uit één van de volgende twee opties:

 

 • OPTIE 1: Je ontvang het betaalde kampgeld niet terug, maar bent daarmee verzekerd van een plekje op een kamp in de zomer van 2021. 
   

 • OPTIE 2: Je ontvangt het betaalde kampgeld volledig terug.

Om dit goed te documenteren, vragen wij jullie om voor 31 augustus een mail te sturen naar penningmeester@pjdenhartog.com met als onderwerp: 'Optie 1' of 'Optie 2'

 

Maak je geen keuze of mail je niet voor bovengenoemde datum, dan krijg je automatisch het kampgeld terug overgemaakt en komt je plek op het kamp voor volgend jaar te vervallen. 

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de exacte kampprijs voor 2021 wordt. Het zal niet veel verschillen van de kampprijzen dit jaar: hoogstens 10 euro.  
 

Voor PJ1 was de prijs dit jaar vastgesteld op €185,-.  
Voor PJ2, PJ3 en PJ4+ was de kampprijs dit jaar €231,- 


Mocht je kiezen voor Optie 1, dan moet het resterende bedrag (verschil in kampprijs) in 2021 nog wel worden voldaan. 


Let op: uiteraard is deze regeling onder voorbehoud. Mocht er nog een COVID-19 golf komen waardoor de zeilkampen ook in 2021 niet door kunnen gaan, dan hebben jullie alsnog recht op teruggave van het kampgeld.

Wat als ik volgend jaar toch niet kan? 

 

Kies je nu voor ‘Optie 1’, maar kom je er later dit jaar achter dat je toch niet beschikbaar bent in de zeilweek van 2021, dan gelden weer gewoon de algemene voorwaarden. De kampdata voor 2021 zijn te vinden onder het kopje ‘Op kamp’.   

 

 

Ga je deze zomer van school af? 

Is het op dit moment jouw laatste jaar op het Ichthus College omdat je wisselt van school en/of in je eindexamenjaar zit? Dan willen we je de mogelijkheid geven om volgend jaar alsnog mee te gaan met zeilkamp.  


Normaal gesproken is er alleen plek voor leerlingen van het Ichthus College, maar nu we in een gekke tijd zitten, willen we daar volgend jaar een uitzondering op maken.  
Wil je alvast een plekje voor volgend jaar reserveren? Reageer dan voor 31 augustus en kies voor 'Optie 1'.  


Wil je nu je kampgeld terug (Optie 2) maar later toch mee, dan kan je rond november alsnog meedoen met de reguliere inschrijvingen via onze website.

 
We vertrouwen erop dat we jullie op deze manier voldoende inzicht hebben gegeven in onze keuze en hopen dat jullie het, net als wij, onverantwoord vinden om tijdens deze crisis op zeilkamp te gaan. 

 • Instagram - White Circle
 • Facebook - White Circle